STROK DERSİ BAŞLIYOOOOOR.....

Strok nedir diye soran çoktu..Bu gün herkese doyurucu gelecek bir yazı hazırladım. Strok ahşap boyamada kullanılan tek vuruş ,tek darbe anlamına gelen bir boyama tekniği.Özel fırçaları var.Bu işin piri Amerikalı Donna isimli bir hanım.Ekonomik şarları zor olan, çok çocuklu bir ev hanımının basit şekliyle başlayıp, kendini geliştirmesi ve bunu başlı başına bir alan olarak tüm Dünya 'ya tanıtmasıyla başlamış.
Ana fırçalar bunlar...Soldan sağa doğru leylak fırçası,klasik fırça,verev fırça,düz fırça ve kedi dili fırça. Bunların kendi içinde inceden kalına doğru numaraları da var. Ayrıca ince dal fırçaları, çok ince uzun helezon fırça gibi değişik amaçlarla kullanılan fırçalar da var.

Bunlar bana çocuklarımın doğum günü hediyesiydi geçen yıl. Fırçaların üzerindeki desenler Donna'nın.. özel seri olarak çıkarmış. Çok güzel bir kutusu da var ama daha iyi görünmesi için böyle çektim. Çok fırçam olduğu için henüz bunları kullanmaya kıyamadım..

Bu da fırça takımlarımdan bir grup.. özel bölmeleri var böylece fırçalarınızın uçları bozulmuyor.
Gelelim... fırçaya boya nasıl alınır ? sorusunun cevabına...Fırçamızın yarısını bir renge, yarısını diğer rengimize batırırız.
Strok çalışırken beyaz, yassı ,geniş bir porselen tabakla çalışmak en doğrusu.Neden mi? Çünkü fırçanızı ileri geri hareket ettirip, boyayı fırçaya yedirirken, tabak ağır olduğu için ,hareket etmez kullanım kolaylığı sağlar. Hazır tabaklar ya da plastikler hafif olduğu için kayıyor, devriliyor...
elinize,işinize bulaşabiliyorlar. Beyaz olmasının iyi tarafı da renklerinizi net olarak görebiliyorsunuz. Yassı olması elinizin rahat hareket etmesini, geniş olması kullanım alanının daha çok olmasını sağlar.Yukarda ki gibi fırçamıza boyamızı aldık..Tabak üzerinde soldan sağa doğru fırçayı hafif bastırarak 3-4 cm sürükleyin, fırçayı kaldırın '' diğer yüzünü ''bu sefer sağdan sola doğru aynı renkler üzerinde geriye sürükleyin. Bu hareketi boyanız fırçanıza iyice doyana kadar 7-8 defa yaparsanız iyi olur. Eliniz alıştıktan sonra pratikleşeceksiniz inanın. Bir de unutmadan bir bardak ki onunda devrilip ortalığı batırmasını istemiyorsanız seramik eski bir bardağı bu iş için ayırın onu kullanın.Bardağınıza biraz su alın yanınızda dursun . Ara ara fırçanızı yıkayıp kağıt peçete üzerinde suyunu aldırın. Tekrar boya yükleyip ,aynı işlemleri tekrar ederek kullanmaya başlayın.
Strokta ki ilk adım , tomurcuk gül ve basit yaprak yapmayı öğrenmekle başlar. Fırçanızı yukarda ki resmi incelerseniz: dik vaziyette başlangıç noktasına koyun ,hafif yukarı doğru sürükleyin tekrar aşağı doğru inin.İkinci sırayı incelerseniz aynı hareketi aksi yönde yaptığını göreceksiniz.
Başlangıç noktasına dik vaziyette koyun fırçanızı, bu sefer aşağı doğru sürükleyip tekrar yukarıya doğru hareket ettirin.Denediğiniz de korkunç şeyler çıkabilir.. sakın yılmayın ben de berbat şekiller yapmıştım. Kendi kendize elinizi nasıl doğru hareket ettirmeniz gerektiğini çözüyorsunuz zaten zamanla.. Amaç elinizi kaldırmadan tek bir hamlede bu vuruşu yapmanız.Çiçek yaparken her bir bölümü tek hamlede elinizi kaldırmadan yapmanız gerek.


Tomurcuk güllerinizi yaptıktan sonra şekilde görüldüğü gibi ,yeşille minik yan yaprakları yapın.
Ortasına ince fırçanızın ucu ile tohum gibi noktacıklar yapın ..İşte minik gonca yapmayı teknik olarak öğrenmiş oldunuz. İlerideki günlerde minik videolar çekip yayınlarım olmazsa daha iyi anlaşılır. Merak etmeyin demokrasilerde çareler tükenmez ..Ben de arkadaşlarım da başta zorluk çektik doğru dürüst bu işi anlatan yok.. Ben bu nedenle merak edenlere bunu ayrıntısı ile anlatmak istiyorum. Özel kurslar da pahalı.. Bu iş için özel kartelalar var alıyorsunuz.. onlarla çalışıyorsunuz. Zamanın da iyi para döktüm bunlara .Aslına bakarsanız çok üstüne düşmedim bu işin . Ne zaman çalışacaksam o zaman aldım elime. Ne kadar çalışırsanız o derece rahat hareket etmeye beşlıyor eliniz.
Burda yaprak da var ama çok geç oldu başka bir gün video ile birlikte yayınlarım ..olur mu? Lütfen yorum yazın ki anlatım sistemimin doğru olup olmadığını anlayıp düzeltmeler yapayım.. Bunun çizim olarak kartelasını da yayınlayacağım... çıktı alıp dosyalarsanız elinizde veri olur.. Çalışmanız olurda yayınlarsanız çok mutlu olurum. Saatlerdir fotoğraf çekip, yazıp ,düzenlemeye çalışıyorum. Yorgunluğum gider..zevkten dört köşe olurum..sevgilerimle.. hadi kolay gelsin...

Yorumlar

  1. Sende az para bayılmamışsın malzemelere ah bu ahşap sevdası değil mi?

    YanıtlaSil
  2. Nefis ve güzel sesli, son ütücü kadınım :) ben bile anladığıma göre anlatımında sorun yok demektir.Şurada bir fırça bulsam bak nasıl boyuyorum cafeyi ama yetmez bütün bir Andırın'ı .
    Kerem'e selam söyle.O bana yorum yazmıştı bir kere ama onun o olduğunu anlayamamışım :(
    Öpüyorum..

    YanıtlaSil
  3. Gülen'im.. Andırın güzeli...senin telefonunu kapattıktan sonra şu saat oldu anca oturdum. Çok yoruldum bugün sevgi kelebeği...Kerem!e selamını söylerim.. sevgiler.

    Stil Direktörü...Ahşaba bayıldım..takıya bayıldım..kurdeleye bayıldım..cama bayıldım..seramiğe bayıldım..ebruya bayıldım ..goblene bayıldım....perişanım yani..Son zamanlarda da pasta malzemelerine bayılır oldum..Acep ne olacak bu benim hallarım !

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar