''AŞIKLARA'' AŞIK OLDUM..

Bugün aşık dediğimiz bir oyun vardı. Bu aşık, bir kemiktir. Bugünkü çocukların misketlerle oynadığı gibi bir oyundur. Bu kemiğin 4 yüzeyi vardır. Bu aşık denilen kemiğin düz yüzü, sırt yüzü, çukur ve anaç denilen yüzeyleri vardır. Anaç denilen kısım avuç içini dolduran bir yüzeydir. Bu oyunda önemli olan bu aşık kemiğinin düz yüzünün yere gelmesidir. Buna tam yerine oturtulmasına Cuk oturdu denirdi. Yani ...'' cuk oturdu '' deyimi burdan gelmiş..

Bu aşıklar bu sabah bana hediye geldi... Çocuk gibi sevinmemi aile efradı ilgiyle izledi ve yorum yaptılar... Aman kim takar onları.. ben çocukluğuma dokunmuşum...gitmişim -gelmişim bir yerlere..benden mutlusu yok. Tabii beni bu kadar mutlu eden kişi : Leylak Dalı..sevgili öğretmenimiz Nurşen ...İçinde güzel bir not...yanı başımda sanki..kucaklıyorum onu...şöyle sağa sola sallanıyoruz..Türk usulü..Özel bir durumdu benim için .Burda paylaşsam mı ? diye kendime çok sordum.Özel kalsın istedim. Ama sevgiye ve paylaşıma değer veririm...Emeğe değer veririm.Onun bloğunda gezerken bu aşıkların fotoğrafını görüp atlamıştım hemen .. Sonra denk gelmiş bulmuş bana hediye göndermiş. Bu kadar zahmeti boşa atmak istemedim... Yeni yılda bana şans getireceğine inandım nedense.. önce sağlık açısından tabii.Tekrar teşekkürlerimi gönderiyorum Nurşen..sağol canım..
Baldır kemiği ile eklemleşerek bileğin belli başlı oynak merkezini oluşturan, ayak kemiğinde bulunan küçük kemiklerden biridir aşık.Zarların atası olarak bilinen, koyun ya da geyiklerin bileklerinden alınan sağlam, iliksiz, parçalanamayacak kadar sert, kare şeklinde bir kemiktir..milattan önce 3500 yıllarına ait mısır lahitlerinde bu aşık kemiğinin resimleriyle karşılaşılmıştır..aynı şekilde eski yunan vazolarında bu kemik ile oynanan oyunlar tasvir ediliyordu..hatta edinilen bilgiler ışığında bu oyunu amerikanların barbutuna benzetebiliriz.. Aşık atmak deyimine temel teşkil eden kemik bu olsa gerek. ''Aşık atmak'' boy ölçüşmek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Çocukluğumuzda tam olrak nasıl oynardık hatırlayamıyorum.. ama biz aşığı havaya atıp diğer aşığı dik oturtmaya çalışırdık.. Ablama ve anneme sorup bu işi çözeceğim... Bu arda bilen varsa lütfen yorum bıraksın .. Hoşçakalın..

Yorumlar

  1. Ben hiç aşık oynamadım.Hep duyardım ama ne menem şeydir hiç bilemedim.Benim için çok ilginç oldu bu bilgiler.Âşık'ın A'sına şapka koysanız da uzatma işaretinin önemin de parmak basmış, dikkat çekmiş olsanız diye geçirdim aklımdan.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Neduk.. haklı olabilirsiniz ..ama inceltme işareti uzun süre evvel kaldırıldığı için bu şekilde kullandım. Üstelik orjinalinded de şapka yok...olsaydı kullanırdım..teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  3. Âşık olmanın a sını kast etmiştim.Kaldırılmadı ama insanlar nerelerde kullanmaları gerektiğini bilmedikleri için boşveriyorlar.TV'de haber okuyanlar çok komik durumlara düşüyorlar bu yüzden.Ben sizin eksiğinizi yüzünüze vuruyormuşum gibi algılamamış olmanızı dilerim.Öyle değil çünkü.Ben kullanıyorum, gönlüm kullananların artmasından yana olduğu için yanıma yandaş aradım.Sizi kırmayı asla istemem.Sevgiler.
    http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4EC2F94D94121ECE

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar